Wij zitten in de shit..

Morris verschonen in een openbare gelegenheid is bijna niet te doen

Heb je weleens nagedacht over hoe het is om een kind van 8 te verschonen alsof het een baby is? Waarschijnlijk niet. Logisch, want kinderen van 8 doen gewoon een grote boodschap op het toilet, toch? Nou, helaas ligt dat bij veel mensen anders. Er zijn talloze kinderen en volwassenen in Nederland die niet zindelijk zijn en niet zelfstandig naar het toilet kunnen. Toch zijn openbare gelegenheden hier niet op ingericht.

Morris is 8 jaar oud en niet zindelijk. Uiteraard hebben we de hoop dat de dolfijntherapie hier een positieve verandering in kan brengen. Maar voor nu hebben we te maken met het feit dat Morris luiers draagt. Al 8 jaar lang, dag in en dag uit… Van al die luiers zouden we inmiddels een luierkasteel kunnen bouwen. Morris heeft geen idee wat zindelijkheid is en doet zijn behoefte gewoon als hij aandrang krijgt. En dat is best een uitdaging.

Luiers in de maat van Morris koop je niet bij het Kruidvat of de Jumbo. Merken als Pampers maken gewoon geen luiers voor kinderen boven de pakweg 4 jaar. Luiers voor Morris moeten we bestellen bij gespecialiseerde leveranciers. Gelukkig zijn ze er dus wel, anders hadden we echt een probleem gehad 😉 Mama Femke heeft een luiervergoeding kunnen regelen toen Morris 3 jaar oud was, zodat we deze nu ontvangen via de zorgverzekering. Gelukkig maar. Iedere 3 maanden wordt er weer een hele lading dozen vol met luiers thuis bezorgd in Maria Hoop.

In 1 pak zitten 32 luiers, Morris heeft er 4-5 per dag nodig.

Een luier dragen als je 8 jaar bent brengt veel ongemak met zich mee. Denk aan uitslag, vooral in de zomer als het warm is. En overmatige ontlasting die door kleren heen gaat. Morris werkt door zijn geestelijke beperking ook niet mee. Benen omhoog? Hij doet ze dan juist omlaag. Even stil blijven liggen? Morris beweegt liever alle kanten op! En hoe ouder en sterker hij wordt, hoe groter de uitdaging zal worden.

Met Morris moet je altijd luiers, billendoekjes, geparfumeerde afvalzakjes en schone kleren meenemen. En om te verschonen heb je ruimte nodig en een ligplek voor Morris. Een verschoontafel bijvoorbeeld. Daar zijn er zat van te vinden in openbare gelegenheden, maar dan wel voor baby’s. Morris is groot en zwaar, die kan daar niet (meer) op helaas. De grond is het enige alternatief. In een openbaar toilet… U snapt hem hè? Bah! We nemen dus maar een handdoek mee, waar we Morris op verschonen.

Er is de laatste tijd best veel reuring rondom dit onderwerp, lezen we op diverse fora. Verschoonplekken voor baby’s? Check! Voor rolstoelers? Check! Voor kinderen en volwassenen zoals Morris? Nope, helaas niet. Hopelijk verandert dat en komt er snel meer maatschappelijke en misschien zelfs wel politieke aandacht voor dit probleem.

Tot die tijd zitten wij behoorlijk in de shit 😉

Vind jij dit ook niet kunnen? Teken dan de petitie:

https://petities.nl/petitions/aankleedtafel-in-elk-invalidentoilet

4 gedachten over “Wij zitten in de shit..

  1. Zojuist de petitie ondertekend en gedeeld, een heel herkenbaar verhaal. Ook onze zoon van 8 is niet zindelijk en het wordt telkens lastiger om de deur uit te gaan. Hopelijk komt hier door deze petitie verandering in!!

    Like

  2. Toevallig vanavond een post op instagram hierover gezet. Wij lopen tegen hetzelfde aan met onze dochter. Ik ging dus even googlen waarom dit er niet is en kwam op jullie verhaal. Heb meteen de petitie getekent.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s