Ziektebeeld

Ontwikkelingstoornis

Morris is een heel blij jochie van 10 jaar met een lichamelijke en geestelijke ontwikkelingsachterstand. Ook heeft hij autisme en epilepsie. Morris heeft het niveau van een baby van 14 maanden. Alleen door veelvuldige herhaling kunnen we hem sommige kleine handelingen leren. 

Het goede nieuws is dat hij wel leerbaar lijkt te zijn in het omgaan met zijn handicap. Daar hopen we met dolfijntherapie dan ook vooruitgang in te boeken!

Uiterlijke kenmerken

Het uiterlijk van Morris vertoont geen afwijkingen. We vinden hem een heel knap jochie. Aan zijn gedrag zie je echter wel dat er iets niet goed is. Morris loopt heel wankel, valt vaak en ligt veel op de grond. Hij staart en heeft zijn mond eigenlijk altijd open staan. Alsof hij volledig in zijn eigen wereld is. Ook kwijlt hij veel. Morris beweegt motorisch heel slecht en fladdert veel met zijn armen als hij enthousiast is. Hij kan niet praten, is niet zindelijk, kan niet zelfstandig handelen en is zich niet bewust van oorzaak en gevolg. Hij kent dus geen gevaar. Daarom heeft hij 24 uur per dag begeleiding nodig.

Chromosoomafwijking

Wat we weten is dat Morris een chromosoomafwijking heeft. Al jarenlang vindt er genetisch onderzoek plaats (WES) om te ontdekken wat de afwijking precies tot gevolg heeft en of er vergelijkbare gevallen in de wereld zijn. Tot nu toe zonder succes helaas. Op dit moment loopt er nog een ander wetenschappelijk onderzoek (WGS), dat het DNA van Morris nog uitgebreider in kaart kan brengen. Hopelijk komen we ooit nog te weten wat er met hem aan de hand is!

Kinderdagcentrum

Morris gaat dagelijks naar het kinderdagcentrum de Heisterkes in Haelen. Zij bieden professionele begeleiding en behandeling aan beperkte kinderen en jong volwassenen. Zij werken in multidisciplinaire teams en bieden een breed scala aan therapie en specifieke begeleiding. Hierbij kun je denken aan logopedie, fysiotherapie, spelbegeleiding, sensorische integratie (prikkelverwerking), zindelijkheidstraining, communicatietraining, ergotherapie. Wij zijn de zorgverleners daar heel dankbaar voor uiteraard!
Lees meer over het KDC De Heisterkes