Pb’er vertelt: Rylana van Crea Coaching

PB ‘er vertelt: Rylana van Crea Coaching

Mijn naam is Rylana van der Kruijs en ik ben een creatieve coach voor mensen met een beperking en SI consulente. Ik werk voornamelijk aan zelfstandigheid, communicatie, motorische vaardigheden en zintuiglijke beleving. Sinds anderhalf jaar werk ik met Morris aan allerlei gebieden om te groeien in zijn ontwikkeling vanuit mijn bedrijf
Crea Coaching!

Hoe het werken met Morris is?

Dat is een uitdaging!

Het is een uitdaging voor hem en een uitdaging voor mij. Voor hem om mij te vertrouwen en contact te maken, voor mij het afstemmen en een op maat aanbod leveren.

Morris is een jongen die snel afgeleid is en veel prikkels nodig heeft om zijn lijf te voelen. Vandaar dat we verschillende activiteiten doen, zoals fietsen, op de trampoline springen, klimmen, zwemmen, oefenen met aan- en uitkleden en veel lichaamsgerichte oefeningen. Met al deze activiteiten leert hij hoe hij zijn bewegingen kan controleren en leert hij een structuur te gebruiken om een situatie aan te pakken. Eerst het ene been, dan het andere been om niet te vallen, maar ook dat hij hier moet bukken om zijn hoofd niet te stoten. Dit zijn allemaal dingen waar wij niet over na hoeven te denken en het gewoon doen. Voor Morris zijn dit iedere dag allemaal uitdagingen, waar hij wel over na moet denken. Het is letterlijk vallen en opstaan, onderzoeken en herhalen.

Juist tijdens activiteiten laat ik hem vaak zijn gang gaan, om deze ervaringen op te doen. Soms komt hij me halen en neemt me mee naar het klimrek waar hij op wilt klimmen, maar het hem niet lukt. Dan laat ik hem zien hoe het moet en ondersteun hem waar dat nodig is. Zo ervaart hij hoe hij het kan doen en door het minimaal 20 keer te herhalen, maakt hij zich de situatie eigen. Het wordt herkenbaar en hierdoor groeit hij in zijn ontwikkeling. Ook neem ik vaak een doos met spullen mee en gedurende 4 tot 8 weken herhalen we verschillende activiteiten om hem te leren hoe hij dingen kan aanpakken.

Ook is communicatie een uitdaging. Het is belangrijk voor hem om zich te kunnen uiten en voor mij om hem te begrijpen. Samen onderzoeken we de mogelijkheden van foto’s, gebaren, symbolen en een spraakcomputer. Iedere situatie wordt gevisualiseerd en ook pakt hij zelf de foto’s van het moment dat er gaat komen, wat hij wilt of wat hij juist niet wilt. Het is mooi om te zien hoe hij alles leert te begrijpen en hoe we steeds een stapje verder komen door alles te herhalen en vaak te gebruiken.

Ook is het een uitdaging om met Morris zijn boosheid of bijten om te gaan. Soms overkomt het hem en soms heb ik net het signaal gemist waardoor hij boos wordt. Dan is het samen onderzoeken wat er is en wat we er aan kunnen doen.

Met de dolfijnentherapie hoop ik dat Morris de kans krijgt om zich nog beter te leren uiten, zodat ook andere mensen hem begrijpen en hij dingen op tijd kan aangeven. Dan hoeft hij minder snel boos te worden als er iets gebeurd dat hij niet wilt of wanneer het hem niet lukt. Ook hoop ik dat hij rustiger in zijn lijf en hoofd wordt en makkelijker het stappenplan kan leren maken. Het hele leven is een uitdaging, maar met wat extra ondersteuning zou hij veel makkelijker zijn lijf kunnen sturen en kost dat minder energie voor hem. Dat zou ik hem heel graag gunnen!

Groetjes Rylana van der Kruijs

Crea Coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s