Morris ging naar de dolfijnen.. maar wat bracht het hem?

2020 is bijna om. Een historisch jaar dat in maart een bizarre wending kreeg voor iedereen: het uitbreken van Corona. Ook voor ons, nog geen 2 weken na terugkomst van onze droomreis naar Curaçao voor dolfijntherapie. We waren gelukkig nog net op tijd! Maar hoe ging het nu verder met Morris, in een jaar dat startte met hoop en blijdschap maar plots veranderde in tegenslag en onzekerheid? Tijd voor een terugblik. Want voor Morris bracht 2020 toch vooral veel goeds!

Daar zaten we dan. Maart 2020. Nog vol euforie van de reis, klaar om door te pakken met de ontwikkeling van Morris. Want dat werd als allerbelangrijkste tip meegegeven door het CDTC na 2 weken intensieve therapie. Ineens vielen die plannen in duigen, we kwamen thuis te zitten: lockdown. Dagopvang de Heikei werd gesloten, alle therapie en begeleiding werd stilgelegd.

En toen?
Zo goed en te kwaad als het kon probeerde Marco en Femke de therapie, in de vorm van taakjes, oefenen met de spraakcomputer en wat basisfysiotherapie, zelf thuis vorm te geven. Na de eerste 3 weken dit zelf te hebben gedaan konden we gelukkig weer wekelijks rekenen op ondersteuning vanuit de professionele partijen rondom ons heen, want er moest uiteraard ook gewoon gewerkt worden. En heel eerlijk thuis werken en voor Morris er zijn dat gaat nagenoeg niet samen door de intensieve zorgbehoefte. Helaas kon Morris in die tijd uit veiligheidsoverwegingen niet naar papa Jeroen en Renée.


Weer aan het werk
Gelukkig ging de Heikei na 2 maanden weer open en werden de therapie, begeleiding en het onderwijs beetje bij beetje weer opgepakt. En toen ging het hard. Morris bleek enorme vorderingen te maken. Hij heeft veel meer rust, kan zich beter en langer concentreren en daardoor gerichter keuzes maken, wat leidt tot veel meer tevredenheid en enorme groei. Heel concreet kan hij natuurlijk ja-knikken, wat hem steeds beter afgaat. Ook kan hij nu bijvoorbeeld kleuren herkennen en geluiden en foto’s matchen met dieren. Hij vindt het geweldig, vooral als we zelf de dieren nadoen uiteraard.-;) Ook kan hij opdrachten uitvoeren, zoals een parcours met kleine obstakels bij de fysiotherapeut.

We zijn supertrots op Morris en de vooruitgang die hij heeft laten zien het afgelopen half jaar! In 2021 gaan we verder uiteraard, we zitten in een flow! 😉 Morris doet het supergoed en dat betekent dat we stapje bij stapje verder gaan met bijvoorbeeld de spraakcomputer. Hopelijk kunnen we de interactie met hem nog meer verbeteren (bijvoorbeeld gevoelens herkennen en uiten) en krijgt hij steeds meer keuze- en communicatiemogelijkheden.


En er is meer!
Nu we weer in een rustiger vaarwater zitten en alles weer als vanouds is qua zorg zijn we ook gestart met het oefenen op het toilet. Ook hierin maakt hij kleine stapjes en zijn we met zijn alle dol enthousiast als het hem lukt om op het toilet te plassen. We hopen uiteraard dat zijn zindelijkheid hierdoor een boost gaat krijgen, al zal dat een heel lang traject zijn.

Hoe gaat het verder met Stichting Morris?
We blijven verder dromen, maar dat doen we komend jaar even slapend;-) De afgelopen 2 jaren waren heel intensief met alle activiteiten en de reguliere zorg voor Morris. Ook Corona gooit uiteraard behoorlijk roet in het eten. We nemen even gas terug. Er komt vast en zeker een vervolg, maar hoe of wat, daar gaan we even de tijd voor nemen. Laten we eerst maar hopen dat we snel uit deze crisis komen!

Fijne feestdagen allemaal en tot volgend jaar namens ons!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s