Zorg voor Morris? Dit komt er allemaal bij kijken!

Zorg voor Morris? Dit komt er allemaal bij kijken!

Morris is het liefste jochie die je maar kunt bedenken. Maar hij heeft heel veel zorg nodig. Zorgintensief noemen ze dat met een mooi woord. Dat betekent niet alleen fysieke en mentale zorg, maar ook gewoon een hoop geregel. Rompslomp. Mama Femke en Marco zijn daar wel een dagtaak aan kwijt per week. Maar waar dan aan?  

De zorg in Nederland is niet echt efficiënt en effectief geregeld helaas. Dat ligt uiteraard niet aan de mensen, iedereen is van goede wil en daar zijn we enorm dankbaar voor. Het zorgsysteem maakt het soms echter nogal complex. Kortweg betekent het: je moet zelf de regie pakken! Alles najagen, initiëren, organiseren en plannen. Dat betekent een dagtaak aan bellen, mailen, administreren, bijhouden, checken en dubbelchecken.

Denk aan afspraken met fysiotherapeut, spalkenmaker en aangepaste schoenmaker als het klittenband gebroken is van zijn spalk en er nieuwe spalken moeten komen. Hop, mama Femke hangt alweer in de telefoon met agenda bij de hand. Denk ook aan de verschillende soorten epilepsiemedicatie die tijdig moet worden vernieuwd. Dat betekent weer een recept aanvragen en de apotheek nabellen. Wat dacht je van de speciale luiers die aangevuld moeten blijven en moeten worden besteld. Hop, mama heeft alweer gemaild en nagebeld. Het jaarlijks regelen van de leerplichtontheffing? Komt eraan, invullen geblazen weer.

Er moeten eigenlijk continu wel afspraken worden gepland met o.a. de kinderarts, kinderneuroloog, logopedist en fysiotherapeut. Allemaal artsen die Morris op regelmatige basis moet zien. Ook moeten er op regelmatige basis hulpmiddelen worden aangevraagd. Kent u die paarse krokodil nog? Juist. Helaas komen ook wij in ellenlange procedures terecht om bij de betrokken instanties bijvoorbeeld een aangepaste fiets of een digitaal communicatiemiddel te kunnen realiseren. Logisch uiteraard, die zorgvuldigheid. Maar ook wel vermoeiend en een hoop werk.

Morris zit overdag op kinderdagcentrum De Heisterkes. Helaas is een ouderavond van 10 minuten niet voldoende bij een zorgbehoevend kind als hij. Er worden zorgplannen, evaluaties en verslagen gemaakt die moeten worden besproken, beoordeeld, aangepast, goedgekeurd en worden geadministreerd op regelmatige basis. Mama Femke is uiteraard erg betrokken bij het wel en wee van De Heisterkes en zit in de lokale ouderraad om met anders ouders ervaringen uit te wisselen en de directie te adviseren in hun beleid.

Zullen we nog even doorgaan of duizelt het al een beetje? Bij ons wel af en toe, al doen we het allemaal uiteraard met liefde. We zouden nog wel een lijst van 50 dingen kunnen noemen! 

Maar volgens mij jullie wel een beeld. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s