Zo kunnen we toch nog met Morris praten

Zo kunnen we toch nog praten met Morris

Morris kan niet praten helaas. Er komen alleen maar babygeluidjes uit zijn mond, die overigens wel heel lief zijn hoor. 😉 Wie weet wat de dolfijntherapie teweegbrengt bij hem! Hopelijk kan hij ooit wat woordjes zeggen, daar dromen we van. Maar hoe communiceren we nu dan met Morris? Met foto’s en pictogrammen.

Praten met Morris gaat dus niet, maar zijn gedrag kunnen we na al die jaren wel lezen. Zo kan hij veel dingen aanwijzen, wegduwen of je aan de hand ergens mee naar toe nemen. Bijvoorbeeld als hij dorst heeft, dan pakt hij een bekertje van het aanrecht. Maar bij veel dingen kunnen we helaas niet zien wat hij wil. Dan is het gokken wat hij bedoelt en hopen dat hij niet gefrustreerd raakt. Want logischerwijs wordt hij heel verdrietig als we hem niet begrijpen. Morris is autistisch en heeft er juist baat bij dat alles (snel) duidelijk voor hem is!

Een paar jaar geleden zijn we gestart met concrete verwijzers. We lieten voorwerpen aan Morris zien, zodat hij wist wat er ging gebeuren. Bijvoorbeeld een beker als hij wilde drinken, een luier als hij verschoond moest worden, een bord als we gingen eten en een speentje voor als het bedtijd was. Morris had hier zelf geen keuze in. Wij bepaalden wanneer en wat we gingen doen. Best lastig natuurlijk voor hem. Want net als iedereen heeft ook Morris een eigen willetje. Na een bepaalde tijd begreep Morris de betekenis van de verwijzers echter goed en had hij er veel baat bij.

Na de concrete verwijzers zijn we overgegaan op foto’s. Dat was makkelijker en het gaf Morris zelf ook de mogelijkheid om een activiteit uit te kunnen kiezen! Eerst middels een soort van scorebord waarop alle activiteiten stonden, zodat hij kon kiezen tussen bijvoorbeeld een iPad en de televisie.

Het Morris-Scorebord:

Daarna zijn we met een klapper/ordner gaan werken waar de foto’s in stonden, zodat hij bijvoorbeeld ook het broodbeleg kon kiezen dat hij op zijn boterham wilde. Ideaal voor ons allemaal!

En nu is er weer wat nieuws! De Go Talk. De wat? De Go Talk, een gebruiksvriendelijke app die heel eenvoudig is te personaliseren. Alle activiteiten en keuzes die Morris kan maken worden getoond (en tevens door mama ingesproken) op het scherm. Morris heeft nu heel veel keuzemogelijkheden voor beleg op de boterham, voor drinken, voor activiteiten thuis en voor activiteiten op KDC de Heisterkes!

Morris kan nu met behulp van de Go Talk een keuze maken tussen bijvoorbeeld kaas, paté, pindakaas en hagelslag of tussen een glaasje melk en glaasje water. En kan hij zijn keuze bevestigen door op ja of nee te drukken, zodat we zeker weten dat hij die keuze echt heeft gemaakt! De logopediste op KDC de Heisterkes is al een tijdje bezig om Morris in te leren op de Go Talk. En afgelopen vakantie zijn we thuis ook gestart. Het heeft wel wat tijd nodig, want Morris leert uiteraard een stuk minder snel dan andere kindjes.

Morris kan straks hopelijk een beetje gaan praten dus. Met zijn vingers wijzend op de pictogrammen en daarna op zijn borst. Ikke! Die van de iPad en het zwembad weet hij uiteraard al blindelings te vinden. 😉

Morris drukt op de knop en mama Femke’s stem vertelt wat Morris eigenlijk zelf zou willen zeggen: hij kiest paté op brood!

2 gedachten over “Zo kunnen we toch nog met Morris praten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s